Získajte bezplatnú ponuku

Do 5 minút vo vašom maili

Aké sú vhodné teploty v jednotlivých miestnostiach domu

Odbornosť článku
content-quality-img content-quality-img content-quality-img

Optimálna interiérová teplota závisí aj od jej vnímania konkrétnymi obyvateľmi konkrétneho domu. Určite poznáte aspoň jedného otužilca, ktorý aj v zime spáva pri otvorenom okne. Alebo zimomravú osôbku, ktorá nosí termoprádlo aj v lete. Pocitová teplota závisí aj od lokality, kde bývame. Inuitovi by bolo u nás teplo všade. A my by sme za polárnym kruhom márne hľadali miestnosť so štandardnou 20 stupňovou teplotou. V každom prípade prípustnú teplotu v obytných miestnostiach za nás vyriešili iní. V bytovkách, ale všeobecne v bytoch, teda aj v miestnostiach rodinných domov určujú teploty vyhlášky a normy. Čítajte, aké sú tie vhodné v jednotlivých miestnostiach domu.

Odborný pohľad

Odborne sa na výsledné teploty v miestnosti musia pozerať projektanti, stavebníci, samozrejme aj kúrenári. Majú jeden spoločný cieľ: zabezpečiť, aby v zime aj v lete, stále bolo v dome tak akurát. No a kúrenie, chladenie a aj vetranie treba zabezpečiť s čo najmenšími stratami a čo najefektívnejšie. Primerané náklady, vysoká účinnosť a spoľahlivosť, maximálny komfort. Dá sa to vôbec? Určite, ale je to v podstate hotová veda. Aj energeticky úsporné domy sa môžu v lete prehrievať, aj do drevenice na kopaniciach po pradedovi v zime prefukuje. Okrem toho žijeme v časoch nielen sprísňovania energetických kritérií výstavby aj rodinných domov. Žijeme aj v časoch začiatku klimatickej zmeny a aj u nás sa z roka na rok otepľuje.

Normatívny pohľad

Kompletná legislatívna rešerš k téme by vydala na ďalší článok. Odborníci vedia, s akými predpismi musia pracovať, laici to vedieť nepotrebujú. Dozvedia sa ale určite, že aj optimálna alebo prípustná teplota v kuchyni ich domu je predpísaná. Nikto by nám, samozrejme, nemal prikazovať, na koľko doma „vypečieme“ našu podlahovku, ale… Od všetkých tepelno-technických faktorov projektu našej stavby sa musí odvíjať aj to, ako bude dimenzované kúrenie, chladenie a vetranie nášho domu. Teplota sa teda pomerne zložito vypočítava a sú na to odborné, normatívne dané postupy. Výsledkom zložitých rovníc tepelnej rovnováhy by mala byť práve tá ideálna tepelná pohoda našej domácnosti.

Viete aké teploty majú Inuiti v iglu?


Z vonkajšej – priemerne -30 °C dokážu teplotu znížiť na vstupnú v prielezovom tuneli – okolo -15 až na pohodovú na prežitie v miestnosti – okolo +5 až + 10 °C. Bez toho aby kúrili, len využívaním izolačnej a akumulačnej schopnosti stavebného materiálu – snehu.

Aký je teda výsledok?

Prípustné alebo teda vyhláškou a normou definované predpísané výsledné teploty pre vykurované miestnosti bytových domov sú na Slovensku takéto:

  • obývacie miestnosti: obývacie izby, spálne, jedálne, jedálne s kuchynským kútom, pracovne, detské izby: 21 °C
  • kuchyne: 20 °C 
  • kúpeľne: 24 °C 
  • WC: 20 °C 
  • vedľajšie vykurované miestnosti: chodby a predsiene: 15 °C 
  • schodiská: 10 °C.

Maximálna odchýlka výsledných teplôt je ± 3°C. Rozdiel teplôt vzduchu v jednej miestnosti by nemal byť v horizontálnom smere vyšší ako 2 °C, vo vertikálnom smere 3 °C. Rozdiel teplôt vzduchu a stien jednej miestnosti by nemal prekročiť 2 °C.

Od vyhlášky a normy pre byty v bytovkách sa odvíjajú aj optimálne teploty miestností rodinného domu. Pretože rodinný dom je „…budova určená predovšetkým na rodinné bývanie…ktorá má najviac tri byty…“

teplota v kúpelni

Kúpeľna je miestnosť s najvyššou teplotou.

Optimálne teploty podľa odporúčania Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky

  • priestory, kde dlhšie sedíme – obývačky, jedálne, pracovne: 22-26 °C
  • spálne: 16-20 °C
  • kúpeľne, WC: 22-24 °C
  • vstupné haly: 18-20 °C
  • chodby a schodiská: 15-18 °C.
Ak chcete rýchlejšie vykúrenie miestnosti, voľte suché podlahové kúrenie. Má kratší nábehový čas vykúrenia už do 60 minút. Pri mokrom kvôli vyššej hrúbke poteru trvá vykúrenie o desiatky minút dlhšie.

Tak akurát

To by mal byť ten správny výsledok kúrenia, vetrania ale aj chladenia v každom dome. Nie je to, samozrejme, tak jednoduché, ako sa o tom dá písať. V každom prípade normy nepustia a aj v našich končinách určujú teploty v miestnostiach našich domov normy, predpisy a vyhlášky. Nikto to, samozrejme, nebude pod hrozbou pokút a iných sankcií chodiť k vám domov merať. Tepelno-technické, energetické parametre každej stavby sa dnes nastavujú a vopred projektujú z mnohých dôvodov a hľadísk. Ich synergickým výsledkom by malo byť pohodové, ekologické a energeticky nenáročné bývanie. Ak také máte, buďte radi. Nastavte si kúrenie správne a užívajte si „teplo rodinného krbu“, ako sa len dá.

Ohodnoťte náš článok

4/5 (4)

Podeľte sa o obsah s Vašimi blízkymi ...